Διουρηθρική Προστατεκτομή

Η θεραπεία της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη (Κ.Υ.Π.) αποσκοπεί στην ανακούφιση από τα συμπτώματα και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του ασθενούς. Η χειρουργική θεραπεία και ιδιαίτερα η Διουρηθρική Προστατεκτομή (TUR-P, Transurethral  Resection of the Prostate) ήταν και παραμένει η συνηθέστερη μορφή θεραπείας της Κ.Υ.Π. Eνδείκνυται, όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ή όταν έχουμε επιπλοκές σχετιζόμενες με την ΚΥΠ.

Επιπλοκές της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη:

  • Οξεία επίσχεση ούρων
  • Πάχυνση του τοιχώματος της κύστης – Δοκίδωση κύστης
  • Δημιουργία εκκολπωμάτων
  • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
  • Μακροσκοπική αιματουρία
  • Λίθοι στην ουροδόχο κύστη
  • Νεφρική ανεπάρκεια

Τι είναι η Διουρηθρική Προστατεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση όπου δια μέσου της ουρήθρας αφαιρείται το μεγαλύτερο μέρος του προστάτη αδένα χωρίς τομή.

Αποτελεί τη μέθοδος αναφοράς (gold standard) και εκτελείται στο 95% των επεμβάσεων.

Για να γίνει με επιτυχία αυτή η επέμβαση είναι απαραίτητη η καλή γνώση της τεχνικής εκ μέρους του χειρουργού ουρολόγου.

Αρχικά υπήρχε περιορισμός στο μέγεθος του προστάτη που μπορούσε να αφαιρεθεί με αυτή τη μέθοδο, στις μέρες μας όμως αυτό το κριτήριο έχει αλλάξει και ένας ουρολόγος που εφαρμόζει τη μέθοδο με γρήγορο και ασφαλή τρόπο μπορεί να πραγματοποιήσει την επέμβαση σε προστάτες με όγκο ακόμα και 100 cm3. Σε «έμπειρα χέρια» ο ασθενής θα πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.
Η επέμβαση γίνεται χωρίς τομή, και με τη χρήση ειδικών εργαλείων τα οποία μας επιτρέπουν να αφαιρούμε το προστάτη υπό άμεση οπτική επαφή.

Με τις ενδοσκοπικές τεχνικές είναι δυνατόν σήμερα να επιτύχουμε τα ίδια χειρουργικά αποτελέσματα όπως παλιότερα με τις ανοιχτές χειρουργικές τεχνικές, ενώ ταυτόχρονα οι επεμβάσεις διαμέσω της ουρήθρας είναι λιγότερο τραυματικές και με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά επιπλοκών και παρενεργειών.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Διουρηθρική Προστατεκτομή

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία.

Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται ένα ειδικό όργανο που ονομάζεται ρεζεκτοσκόπιο  διαμέσου της ουρήθρας και εντοπίζεται η περιοχή του προστάτη. Στη συνέχεια γίνεται η εκτομή του μεγαλύτερου μέρους του προστατικού αδενώματος και ακολουθεί καυτηριασμός της περιοχής της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας.

Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δε χρειάζεται μετάγγιση αίματος.

Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία;

Στο νοσοκομείο αναρρώνετε για μία έως δύο ημέρες. Θα περιμένετε λίγο αίμα και μερικά πήγματα στα ούρα σας μετεγχειρητικά. Μετά την αφαίρεση του καθετήρα μπορεί να έχετε μία επώδυνη ούρηση, μία αίσθηση επιτακτικότητας, καθώς τα ούρα περνούν μέσα από την προστατική ουρήθρα πάνω από την χειρουργημένη περιοχή. Αυτό βελτιώνεται προοδευτικά σε μία έως τέσσερις εβδομάδες.

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση.

Παραπάνω από τους μισούς ασθενείς θα παρουσιάσουν παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σπέρμα κατά την εκσπερμάτιση μετά την εκτομή του προστάτη παλινδρομεί στην ουροδόχο κύστη και αποβάλλεται με τα ούρα. Η πιθανότητα ακράτειας ούρων μετά την επέμβαση είναι σχεδόν ανύπαρκτη και συμβαίνει σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις. Ο κίνδυνος τραυματισμού του σφιγκτήρα κυμαίνεται από 3-15% και εξαρτάται κυρίως από την εμπειρία του χειρουργού. Η στύση και η ικανότητα για σεξουαλική επαφή παραμένουν όπως πριν.

Οδηγίες μετά τη νοσηλεία

Για 2-3 εβδομάδες μετά το χειρουργείο ο ασθενής :

  • Πρέπει να πίνει 2 λίτρα υγρά ημερησίως.
  • Να μη σηκώνει βάρος πάνω από 5 κιλά.
  • Να αποφύγει βαριά σωματική άσκηση και ποδηλασία.
  • Να αποφύγει καυτά μπάνια και σάουνα.
  • Να αποφύγει τη δυσκοιλιότητα τρώγοντας φρούτα και λαχανικά.
  • Να μην έχει σεξουαλική επαφή.

Διουρηθρική προστατεκτομή με Διπολική Τεχνολογία, TURis

Η διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό και η εξάχνωση σε πλάσμα (TURis) αποτελεί μια σχετικά νέα χειρουργική μέθοδο για την θεραπεία ΚΥΠ. Πήρε το όνομα της από το ακρωνύμιο (TransUrethal Resection isaline  TURis). Αυτό σημαίνει διουρηθρική εκτομή σε φυσιολογικό ορό (saline) και εισάγει μια ριζοσπαστική καινοτομία με την χρήση αλατόνερου (χλωριούχο νάτριο) ως διάλυμα πλύσεων.

Είναι μια πρωτοποριακή και εναλλακτική μέθοδος της κλασσικής διουρηθρικής εκτομής του προστάτη, με την οποία οι ιστοί αφαιρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια και με μικρότερη αιμορραγία, ενώ μειώνεται σημαντικά ο χειρουργικός χρόνος.

Κατά την αφαίρεση του προστάτη με την τεχνολογία πλάσμα κόβεται και αφαιρείται ο προστάτης σε μορφή μικρών ξυσμάτων με την βοήθεια μιας ηλεκτρικής αγκύλης που λειτουργεί με διπολικό ρεύμα και η όλη επέμβαση διενεργείται υπό συνεχή ροή φυσιολογικού ορού. Σε αντίθεση με την πλάσμα τεχνολογία, η συμβατική διουρηθρική εκτομή γίνεται χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική αγκύλη με μονοπολικό ρεύμα και σε περιβάλλον υποτονικού διαλύματος νερού για να εξασφαλίζει την αγωγιμότητα του ρεύματος.

H πλάσμα-εξάχνωση (TURis) του προστάτη έχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • λιγότερες αιμορραγίες
  • μειωμένος χειρουργικός χρόνος
  • δυνατότητα επέμβασης σε ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα
  • καμία παρεμβολή με βηματοδότες λόγω του διπολικού ρεύματος
  • απουσία του επικίνδυνου συνδρόμου απορρόφησης με δηλητηρίαση από νερό
  • δυνατότητα αντιμετώπισης ασθενών με πολύ μεγάλα αδενώματα
  • ταχύτερη αφαίρεση του καθετήρα
  • γρηγορότερη ανάρρωση και ταχύτερη έξοδος από το νοσοκομείο
  • ταχύτερη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες

Διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P, transurethral resection of the prostate)

 

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) είναι μία συνήθης πάθηση για τους άνδρες άνω των 50 ετών. Παρατηρείται συχνότερα σε άντρες που είναι παχύσαρκοι, κάνουν καθιστική ζωή, πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο, έχουν προβλήματα στύσης και επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό.

Οι συχνότεροι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • Αυξανόμενη ηλικία
  • Κληρονομικότητα
  • Μεταβολικό σύνδρομο
  • Έλλειψη φυσικής άσκησης, καθιστική ζωή
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Εθνικότητα
  • Φλεγμονή
  • Επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό (σακχαρώδης διαβήτης, στεφανιαία νόσος, κ.ά.)

Ο υπερπλαστικός προστατικός ιστός που προοδευτικά αναπτύσσεται γύρω από την ουρήθρα, την συμπιέζει και σιγά σιγά την αποφράσσει, δημιουργώντας έτσι μια σειρά από ενοχλήματα στο ουροποιητικό σύστημα (LUTS, Lower Urinary Tract Symptoms). Αυτά ανάλογα με την χρονική διάρκεια και την βαρύτητα του προβλήματος επηρεάζουν λιγότερο ή περισσότερο την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Τα συμπτώματα της ούρησης στην αρχή είναι ήπια και ο ασθενής προσαρμόζεται σε αυτά. Όταν τα συμπτώματα γίνουν σοβαρότερα, τότε αρχίζουν να επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ο πάσχων πλέον ουρεί καθιστός, η αναστολή της επιθυμίας της ούρησης γίνεται δύσκολη και ο ασθενής ανήσυχα αναζητεί την πλησιέστερη τουαλέτα, ενώ διαταράσσεται και ο ύπνος του από τις συχνές διακοπές για ούρηση. Η απώλεια φυσιολογικού ύπνου, εκτός του ότι διαταράσσει και τον ύπνο της συζύγου, έχει σημαντικές επιπτώσεις αφού την άλλη ημέρα νιώθει κουρασμένος και οι δραστηριότητες του περιορίζονται. Τέλος η συμπτωματολογία της ούρησης επηρεάζει αρνητικά και τη σεξουαλική του ζωή, αφού έχει αποδειχτεί ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη σχετίζεται με προβλήματα στύσης (στυτική δυσλειτουργία).

Αν ένας άνδρας είναι σεξουαλικά ενεργός πριν τη θεραπεία, θα πρέπει να περιμένει ότι θα συνεχίσει να είναι και μετά την επέμβαση. Η διουρηθρική προστατεκτομή δεν επηρεάζει την ικανότητα για στύση ή οργασμό. Λιγότερο από το 5% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε TUR-P είχαν σεξουαλική δυσλειτουργία μετά την επέμβαση. Συμπερασματικά όσοι άνδρες πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση για υπερπλασία του προστάτη δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τη στύση τους.

Όχι, δεν είναι αλήθεια ότι σταματά η εκσπερμάτιση στον άνδρα. Αυτό που μπορεί να συμβεί σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι παλίνδρομη εκσπερμάτιση. Το σπέρμα δηλαδή που παράγεται, παλινδρομεί (πάει προς τα πίσω) προς την ουροδόχο κύστη και εξέρχεται με την πρώτη ούρηση. Αυτό συμβαίνει λόγω της ευρείας διάνοιξης του αυχένα της κύστης και της κατάργησης του έσω σφιγκτήρα. Εξάλλου παλίνδρομη εκσπερμάτιση μπορεί να εμφανιστεί και με τη λήψη ορισμένων φαρμάκων (α-αποκλειστές) που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη (φαρμακευτική θεραπεία).

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής
  • Φαρμακευτική θεραπεία
  • Χειρουργείο

Ο ουρολόγος αφού εξετάσει το ατομικό ιστορικό και εκτιμήσει την βαρύτητα των συμπτωμάτων του ασθενούς, θα προτείνει την καταλληλότερη θεραπευτική επιλογή. Θα πρέπει να αναφέρει στον ασθενή τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε θεραπείας, καθώς επίσης και τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται όταν παρά τη φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα του ασθενούς είναι τέτοια που επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής του ή όταν έχουμε επιπλοκές σχετιζόμενες με την ΚΥΠ.

Οι συνηθέστερες χειρουργικές τεχνικές είναι:

  • Διουρηθρική προστατεκτομή (TUR-P, Transurethral Resection of the Prostate)
  • GreenLight Laser
  • Plasma εξάχνωση (TURis, TransUrethal Resection in saline)
  • UroLift

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ιατρείο Αθήνας

Πυθαγόρα 3, Χολαργός Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Ιατρείο Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202