ΣΚΑΪ, ενημερωτική εκπομπή “αταίριαστοι”
Λιθίαση του ουροποιητικού συστήματος (ουρολιθίαση, νεφρολιθίαση)
Οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος ταλαιπωρούν τους ανθρώπους από την αρχαιότητα και ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε αιγυπτιακές μούμιες 4500-5000 ετών.
Στις μέρες μας η ουρολιθίαση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση στην ουρολογία μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Στις χώρες του δυτικού κόσμου υπολογίζεται ότι 1 στους 8 ανθρώπους θα εμφανίσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο λιθίασης κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Οι περισσότεροι λίθοι περνούν απαρατήρητοι μέχρι να προκαλέσουν έντονη συμπτωματολογία. Άλλες φορές ανακαλύπτονται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου για κάποια άλλη πάθηση.
Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι ο κολικός του νεφρού που αποτελεί μια εξαιρετικά επώδυνη κατάσταση, παρόμοια με αυτή του τοκετού.
Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι:
- ναυτία και έμετος
- αιματουρία
- επώδυνη ούρηση
- πυρετός
Στον όρκο του Ιπποκράτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θεραπείας της λιθίασης.
«…και να μην χειρουργήσω πάσχοντες από λίθους
αλλά να αφήσω αυτή την πράξη στους ειδικούς…»
Μέχρι πριν από 30-35 χρόνια η θεραπεία της ουρολιθίασης παρέμενε δύσκολη, ιδιαίτερα τραυματική, επικίνδυνη και συχνά με σοβαρές επιπλοκές. Σήμερα χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας οι πέτρες του ουροποιητικού συστήματος αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.
- Εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL)
- Ουρητηρο-Νεφρολιθοτριψία άκαμπτη ή εύκαμπτη (URS/RIRS)
- Διαδερμική Νεφρολιθοτριψία (PCNL)
- Ενδοσκοπική συνδυαστική ενδονεφρική χειρουργική (ECIRS)
Τρεις είναι οι πυλώνες για μια επιτυχημένη χειρουργική ενδοσκοπική επέμβαση με το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα για τον ασθενή:
- Εξατομίκευση της θεραπείας
- Εμπειρία και εξειδίκευση / Υλικοτεχνολογικός εξοπλισμός
- Πρωτόκολλα ταχείας ανάρρωσης
Η oυρολογία είναι η ειδικότητα που επωφελήθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια από την τεχνολογική εξέλιξη στην Ιατρική. Οι ενδοσκοπήσεις με εύκαμπτα, ατραυματικά εργαλεία, η μικροχειρουργική και η ρομποτική χειρουργική, άλλαξαν ριζικά προς όφελος του ασθενή, τη χειρουργική βαρύτητα των ουρολογικών επεμβάσεων.
Όλες οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές στοχεύουν στο να μειωθεί το χειρουργικό τραύμα και να επηρεασθεί στο ελάχιστο η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, κατά τη διάρκεια μίας χειρουργικής επέμβασης, αλλά και κατά την περίοδο αποκατάστασης. Για να μπορέσει ο ασθενής να γυρίσει στο σπίτι του την ίδια ημέρα μετά την χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να εξασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις:
- να έχει ανανήψει πλήρως από την αναισθησία,
- να μην πονάει,
- να μπορεί να κινητοποιηθεί μόνος του,
- να έχει σιτιστεί.
Όλες οι σύγχρονες ενδοουρολογικές τεχνικές επιτυγχάνουν τη μείωση του χρόνου νοσηλείας και την άμεση επάνοδο του ασθενούς στις καθημερινές δραστηριότητες.