Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που υπάρχει μόνο στους άνδρες, με σχήμα και μέγεθος κάστανου. Πήρε το όνομά του από τον Ηρόφιλο, έναν Έλληνα γιατρό της Αλεξάνδρειας του 3ου π.X. αιώνα, επειδή «προΐσταται», βρίσκεται δηλαδή μπροστά από την ουροδόχο κύστη, περιβάλλοντας την αρχική μοίρα της ουρήθρας. Στις νεότερες ηλικίες είναι ευάλωτος σε λοιμώξεις, ενώ με την πάροδο του χρόνου ξεκινάει και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Τέλος, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες του δυτικού κόσμου. Αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός.
Μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ των διαταραχών της στύσης και των προβλημάτων του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος λόγω των παθήσεων του προστάτη.
Από τους ασθενείς που παρακολουθούνται για υπερπλασία του προστάτη και αναφέρουν πως είναι σεξουαλικά ενεργοί, περίπου 9 στους 10 αναφέρουν και προβλήματα με τη στύση τους. Επίσης, προβλήματα όπως η χρόνια προστατίτιδα και το σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους είναι συνδεδεμένα με στυτική δυσλειτουργία.
Ορμονικά προβλήματα όπως υψηλή προλακτίνη στο αίμα (προλακτιναιμία) ή η χαμηλή τεστοστερόνη μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στη στύση. Το 3 έως 5% των περιπτώσεων οργανικής στυτικής δυσλειτουργίας έχουν στο ιστορικό τους χειρουργεία στην περιοχή της πυέλου είτε τραυματισμούς στην πύελο ή στα γεννητικά όργανα. Για παράδειγμα, ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ριζική προστατεκτομή για καρκίνο του προστάτη ενδέχεται να παρουσιάσουν στυτική δυσλειτουργία. Επίσης, στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσει και η ακτινοβολία στην περιοχή της πυέλου.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των λοιμώξεων του προστάτη (προστατίτιδες) στη σεξουαλική λειτουργία;
Η προστατίτιδα αποτελεί τη συνηθέστερη ουρολογική διάγνωση σε άνδρες νεώτερους των 50 ετών και την τρίτη κατά σειρά, σε άνδρες άνω των 50 ετών, μετά την καλοήθη υπερπλασία και τον καρκίνο του προστάτη. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, πόνο στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πυελικού εδάφους, πόνο κατά την εκσπερμάτιση, πρόωρη ή/και επώδυνη εκσπερμάτιση, στυτική δυσλειτουργία και τέλος μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας. Η αντιμετώπιση της φλεγμονής δίνει τέλος και στα σεξουαλικά προβλήματα. Τα φάρμακα της στύσης (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5) συντελούν όχι μόνο στην αποκατάσταση της ποιότητας της στύσης, αλλά και στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, λόγω της αυξημένης αιμάτωσης του προστάτη.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη στη σεξουαλική λειτουργία;
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ) και η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι δύο παθήσεις που απασχολούν τους άνδρες μετά την ηλικία των 40 ετών και σχετικά συχνά συνυπάρχουν στον ίδιο άνδρα. Η ΚΥΠ, όχι μόνο αυξάνει τις πιθανότητες για ΣΔ, αλλά η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της ούρησης καταδεικνύει και το βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας.
Η ΚΥΠ και η ΣΔ μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου όπως είναι:
- η ηλικία,
- ο σακχαρώδης διαβήτης,
- η υπέρταση,
- η παχυσαρκία και
- ο υπογοναδισμός.
Η αντιμετώπιση της ΚΥΠ μπορεί να βελτιώσει και τη στύση ενός άνδρα. Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 αποκαθιστούν στο μεγαλύτερο ποσοστό το πρόβλημα της στύσης. Βοηθούν συγχρόνως και στη βελτίωση της ούρησης. Η ταδαλαφίλη των 5mg έχει πάρει έγκριση και χορηγείται σε καθημερινή βάση για την αντιμετώπιση τόσο της ΣΔ, όσο και της ΚΥΠ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του καρκίνου προστάτη στην σεξουαλική λειτουργία;
Ο καρκίνος του προστάτη πρακτικά δεν επηρεάζει τη στυτική ικανότητα ενός άνδρα. Όλες, όμως, οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της νόσου μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία. Η ριζική προστατεκτομή, με όποια μέθοδο και αν γίνει, προκαλεί στυτική διαταραχή στους περισσότερους άντρες. Η ακτινοβολία επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, συνήθως σε απώτερο χρόνο. Τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (ορμονικά σκευάσματα που “κοιμίζουν” τον καρκίνο), δυστυχώς επιφέρουν σε όλους τους άντρες πλήρη απώλεια της στύσης.