Ο αυχένας της ουροδόχου κύστης αφορά μια ομάδα μυών που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα. Οι μύες συσπώνται για να κρατήσουν τα ούρα στην ουροδόχο κύστη και χαλαρώνουν για να τα απελευθερώσουν μέσω της ουρήθρας. Μερικές φορές μπορεί να προκύψουν ανωμαλίες στον αυχένα της ουροδόχου κύστης που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του, προκαλώντας προβλήματα στην ούρηση.
Οι αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στη δίοδο των ούρων από τον αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί να είναι:
- απόφραξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης
συμπεριλαμβανομένων και των νευρολογικών νοσημάτων που προκαλούν μη σωστή διάνοιξη του αυχένα της κύστης κατά την ούρηση, αλλά και της ιδιοπαθής απόφραξης του αυχένα της ουροδόχου κύστης.
- στένωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης
που συμβαίνει συνήθως μετά από επεμβάσεις (ριζική προστατεκτομή, διουρηθρική προστατεκτομή κ.α.) ή μετά από ακτινοβολία στην περιοχή.
Ποια είναι τα συμπτώματα της σύγκλεισης του αυχένα της ουροδόχου κύστης;
Οι άνδρες και οι γυναίκες που εμφανίζουν σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, όπως:
- ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης
- συχνοουρία
- επιτακτικότητα
- πυελικό άλγος
Η διάγνωση της πάθησης γίνεται με την κυστεοσκόπηση και τον ουροδυναμικό έλεγχο. Άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σύγκλειση του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκύψει τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες σε οποιαδήποτε ηλικία.
Ποια είναι η θεραπευτική αντιμετώπιση της στένωσης του κυστικού αυχένα;
Η στένωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης μπορεί αρχικά να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Η από του στόματος χορήγηση φαρμάκων (άλφα-αναστολείς) αποτελεί συνήθως το πρώτο βήμα στη θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών. Οι άλφα-αναστολείς μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Αν τα συμπτώματα της πάθησης δε βελτιώνονται με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, τότε συνίσταται χειρουργική επέμβαση.
Η διουρηθρική αυχενοτομή (TUR-bladder neck) είναι η επέμβαση που διενεργείται για τη διάνοιξη του αυχένα της ουροδόχου κύστης και γίνεται υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, εισάγεται μέσω της ουρήθρας ένα ειδικό, λεπτό εργαλείο συνδεδεμένο με κάμερα και εντοπίζεται η περιοχή του αυχένα της ουροδόχου κύστης. Διενεργούνται μία ή δύο τομές στην περιοχή του αυχένα της κύστης και στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή των τομών για την πρόληψη της αιμορραγίας. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.