Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο μεταβλητών διαστάσεων (ανάλογα με το βαθμό πλήρωσής της). Bρίσκεται στο έδαφος της μικρής πυέλου, πίσω από την ηβική σύμφυση και μοιάζει με μπαλόνι. Στηρίζεται με διάφορους συνδέσμους που την συγκρατούν στο πρόσθιο τοίχωμα της κοιλιάς.
Στο εσωτερικό του οργάνου διακρίνεται στο επάνω μέρος ο θόλος και στο κάτω το έδαφος, όπου υπάρχει μια τρίγωνη περιοχή, η οποία ονομάζεται κυστικό τρίγωνο. Στις κορυφές του κυστικού τριγώνου υπάρχουν στόμια. Tα δύο πίσω είναι τα στόμια εισόδου των ουρητήρων. Το πρόσθιο (της κορυφής του τριγώνου) είναι το στόμιο εξόδου της ουρήθρας.
Tο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης αποτελείται από έναν εξωτερικό λεπτό ινώδη ορογόνο χιτώνα, ένα μυϊκό χιτώνα από λείες μυϊκές ίνες, και τέλος, στο εσωτερικό, από τον βλεννογόνο που καλύπτεται από μεταβατικό επιθήλιο.
O μυϊκός χιτώνας σχηματίζει τον εξωστήρα μυ της κύστης, που όταν συσπάται εξωθεί τα ούρα προς την ουρήθρα.
Κύρια λειτουργία της είναι η αποθήκευση των ούρων που κατέρχονται από τους νεφρούς και η εξώθηση τους προς την ουρήθρα κατά την ούρηση. Τα ούρα παράγονται στους νεφρούς και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη μέσω των ουρητήρων. Η ουροδόχος κύστη «αποθηκεύει» τα ούρα μέχρι τη διαδικασία της ούρησης, όπου απομακρύνονται από το σώμα μας μέσω της ουρήθρας.
Μια υγιής ουροδόχος κύστη αποβάλλει τα ούρα ελεγχόμενα και η λειτουργία της ρυθμίζεται από το κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.
- Η χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης είναι για έναν υγιή νέο ενήλικα άνδρα περίπου 350-400ml και για μια υγιή νέα ενήλικη γυναίκα 400-450ml.
- Μ’ έναν μέσο όρο ημερήσιας παραγωγής ούρων 70-100ml/h, τα μεσοδιαστήματα μεταξύ των ουρήσεων είναι διάρκειας 4-6 ωρών.
- Μια φυσιολογική ούρηση πρέπει να είναι ανώδυνη και ελεύθερη υπόλοιπου ούρων με μια ροή μεταξύ 20-30ml/sec.