Το καθημερινό sex μειώνει τις βλάβες στα σπερματοζωάρια και βελτιώνει τη γονιμότητα των ανδρών σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών γιατρών.
Το sex κάθε μέρα για περίπου 7 μέρες βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα των σπερματοζωαρίων. Τα ζευγάρια, που θέλουν να κάνουν παιδί είναι καλό να γνωρίζουν ότι τεκνοποίηση βελτιώνεται με τις τακτικές σεξουαλικές επαφές. Οι βλάβες, που πιθανόν να έχουν τα σπερματοζωάρια, μειώνονται με την τακτική εκσπερμάτιση και αυξάνονται έτσι οι πιθανότητες σύλληψης και κύησης.
Η τακτική εκσπερμάτιση μειώνει το χρόνο παραμονής των σπερματοζωαρίων στους όρχεις μετά την παραγωγή τους. Λιγότερος χρόνος παραμονής των σπερματοζωαρίων στους όρχεις σημαίνει λιγότερη έκθεση τους στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου. Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκύπτουν από το φυσιολογικό μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού και προκαλούν βλάβες στα σπερματοζωάρια. Μεγαλύτερος χρόνος έκθεσης των σπερματοζωαρίων στις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου μπορεί να δημιουργεί περισσότερες βλάβες σε αυτά.
Τα σημαντικά αυτά δεδομένα προέκυψαν από έρευνες Αυστραλών γιατρών από το Σίδνεϋ. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ομόφωνη άποψη των ειδικών σε θέματα αναπαραγωγής, που να στηρίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με το εάν οι άνδρες που θέλουν να κάνουν παιδί, θα έπρεπε ν’ απέχουν από το sex για μερικές μέρες, προτού να προχωρήσουν σε συνουσία με στόχο την τεκνοποίηση.
Οι Αυστραλοί γιατροί και ειδικοί σε θέματα αναπαραγωγής υπέθεσαν ότι η συχνή εκσπερμάτιση μπορεί να είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός για:
- τη μείωση των βλαβών στο DNA και
- τη βελτίωση της ποιότητας των σπερματοζωαρίων.
Για να διερευνήσουν την επιστημονική τους υπόθεση, οι γιατροί μελέτησαν 118 άνδρες που είχαν περισσότερες από τις κανονικές βλάβες στο DNA των σπερματοζωαρίων τους. Η επιλογή τους έγινε με βάση το δείκτη DFI (DNA Fragmentation Index).
Όσο πιο ψηλός είναι ο δείκτης DFI τόσο περισσότερες είναι οι βλάβες του DNA των σπερματοζωαρίων.
Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν άνδρες με δείκτη DFI μεγαλύτερο από 15%. Στην Αυστραλία το σπέρμα θεωρείται εξαιρετικής, καλής, μέτριας ή κακής ποιότητας όταν ο δείκτης DFI είναι κάτω από 15%, 15-24%, 25-29% και περισσότερο από 29% αντίστοιχα. Στη συνέχεια οι άνδρες έλαβαν οδηγίες για να εκσπερματώνουν κάθε μέρα για 7 μέρες. Καμία άλλη αλλαγή δεν έγινε στον τρόπο ζωής τους ούτε και δόθηκε κάποια θεραπεία. Πριν από την έναρξη της έρευνας οι άνδρες είχαν δείκτη DFI που κυμαινόταν από 15% έως 98% με μέσο όρο 34% που μετρήθηκε μετά από 3 ημέρες αποχής.
Τα ευρήματα της πρωτοποριακής αυτής εργασίας ήταν τα ακόλουθα:
Μετά από τις 7 μέρες εκσπερμάτωσης, η αξιολόγηση του σπέρματος έδειξε βελτίωση του δείκτη DFI.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι παρά το γεγονός ότι η τακτική εκσπερμάτιση μείωνε τον όγκο και τη συγκέντρωση του σπέρματος, εντούτοις δεν επηρέαζε την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Αντίθετα αυτή παρουσίαζε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση.
Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων είναι καθοριστικός παράγοντας για την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, οι ερευνητές αναφέρουν, ότι ο ρόλος των ανδρών διαφαίνεται να είναι σημαντικότερος για τη γονιμότητα και την αναπαραγωγή απ’ ότι ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.
Το συμπέρασμα τους είναι ότι η συχνότητα εκσπερμάτισης είναι σημαντική για τη βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος. Ιδιαίτερα με την αύξηση της ηλικίας των ανδρών και για τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.