Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός στις μέρες μας.
Τα ποσοστά επιβίωσης, για όλα τα στάδια του καρκίνου του προστάτη, έχουν αυξηθεί από 67% στο 92% τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου (American Cancer Society), κυρίως επειδή σήμερα περισσότεροι άνδρες διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια απ’ ότι παλιότερα.
Σημαντική λοιπόν είναι η πρώιμη διάγνωση, αφού η αντιμετώπιση της νόσου σε αρχικά στάδια έχει μεγάλη επιτυχία.
Το 80% σχεδόν των καρκίνων του προστάτη διαγιγνώσκονται, όταν είναι περιορισμένοι ή εντοπισμένοι στην περιοχή του προστάτη.
Ασθενείς στους οποίους ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε αυτό το πρώιμο στάδιο, έχουν ποσοστό 5ετούς επιβίωσης σχεδόν 100%.
Η βιοψία προστάτη αποτελεί το μοναδικό τρόπο διάγνωσης του καρκίνου του προστάτη.
Το PSA, η δακτυλική εξέταση (ΔΕΠ), το διορθικό υπερηχογράφημα (TRUS) και η μαγνητική τομογραφία του προστάτη (mpMRI) είναι πολύτιμα εργαλεία που εγείρουν την υποψία ύπαρξης καρκίνου του προστάτη. Η μόνη όμως μέθοδος που μας απαντά αν υπάρχει κακοήθεια ή όχι είναι η βιοψία του προστάτη. Διαρκεί 20 περίπου λεπτά και δεν απαιτείται νοσηλεία. Η εξέταση συνήθως γίνεται με χορήγηση μέθης (ήπια νάρκωση με διατήρηση των αισθήσεων), ώστε να αποφευχθεί κάθε αίσθημα πόνου.
Fusion βιοψία προστάτη
Η βιοψία προστάτη με τη χρήση της fusion τεχνολογίας αποτελεί μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδο για τη διάγνωση του προστατικού καρκίνου. Αξιοποιεί τις πληροφορίες της mpMRI και επιτρέπει τη στοχευμένη βιοψία μέσω σύντηξης των τομών (mpMRI – U/S) σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει τις «ύποπτες περιοχές» και να λάβει απολύτως στοχευμένα και με μεγάλη ακρίβεια, τις απαραίτητες βιοψίες από τις περιοχές αυτές.
Πλεονεκτήματα Fusion βιοψίας προστάτη
- Μεγάλης ακρίβειας εντοπισμός όλων των ύποπτων για κακοήθεια περιοχών του προστάτη, με αποτέλεσμα μικρότερη πιθανότητα ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων της βιοψίας
- Σημαντική αύξηση του ποσοστού διάγνωσης κλινικά σημαντικού καρκίνου του προστάτη
- Δραστική μείωση του αριθμού των ασθενών που θα χρειαστούν επαναληπτική βιοψία