Ο όρος «Κοραλλιοειδής Λιθίαση» συνήθως χρησιμοποιείται για να περιγράψει οποιαδήποτε ευμεγέθη ή διακλαδισμένο λίθο (branched stone) που καταλαμβάνει περισσότερα από ένα τμήματα του πυελοκαλυκικού συστήματος. Οι λίθοι αυτοί, επειδή μοιάζουν στην εμφάνιση τους με θαλάσσιο κοράλλι, αποκαλούνται κοραλλιοειδείς λίθοι. Στην ξενόγλωσση βιβλιογραφία αναφέρονται συχνότερα ως λίθοι δίκην κεράτων ελαφιού.
Αποτελούν το 10-20% του συνόλου των λίθων του ουροποιητικού, το ποσοστό αυτό όμως μειώνεται στο 4% στις αναπτυγμένες χώρες, λόγω της έγκαιρης και αποτελεσματικής διαχείρισης της νεφρολιθίασης.
Το 75% προέρχεται από την καθίζηση κρυστάλλων εναμμώνιου φωσφορικού μαγνησίου και ανθρακικού απατίτη, οι λεγόμενοι λίθοι στρουβίτη. Το υπόλοιπο ποσοστό περιλαμβάνει λίθους οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου. Οι λίθοι στρουβίτη και ανθρακικού απατίτη αναφέρονται επίσης ως μολυσματικοί λίθοι (infection stones), λόγω της ισχυρής συσχέτισης με λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από συγκεκριμένους μικροοργανισμούς.
Απεικονιστικός έλεγχος:
Ακτινογραφία ΝΟΚ: η συντριπτική πλειοψηφία των λίθων είναι ακτινοσκιεροί και εμφανίζονται ως διακλαδισμένες θετικές σκιάσεις εντός του νεφρικού περιγράμματος που μπορεί να μιμούνται την εκκριτική φάση ενδοφλέβιας πυελογραφίας.
Υπερηχογράφημα: το αποχετευτικό σύστημα πληρούται με πυκνά επασβεστωμένη μάζα με έντονη οπίσθια ακουστική σκιά (μεγάλος λίθος με κυματοειδή παρυφή και πυκνή οπίσθια ακουστική σκιά). Η υπερηχοτομογραφία δεν είναι τόσο ακριβής στον καθαρισμό του μεγέθους του λίθου.
Αξονική τομογραφία: οι λίθοι είναι ακτινοσκιεροί και ακολουθούν την μορφολογία της νεφρικής πυέλου και των καλύκων, που συχνά παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διάταση. Στο οστικό παράθυρο έχουν μια πολυεπίπεδη διαστρωμάτωση λόγω των εναλλασόμενων ταινιών εναμμωνίου φωσφορικού μαγνησίου και φωσφορικού ασβεστίου.
Θεραπεία:
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (EAU) η διαδερμική νεφρολιθοτριψία (Percutaneous Nephrolithotomy, PCNL) αποτελεί την πρώτη γραμμή θεραπείας της κοραλλιοειδούς λιθίασης.
Η διαδερμική νεφρολιθοτριψία αποτελεί μια καθιερωμένη, ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο στην θεραπεία της λιθίασης του ανώτερου ουροποιητικού συστήματος.
- Ποσοστό επιτυχίας : 95% – 98%
- Ποσοστό επιπλοκών : 1%
- Προβλεπόμενος χρόνος νοσηλείας : 48-72 ώρες