Η εβδομάδα ουρολογικής υγείας 2024 (23-29 Σεπτεμβρίου) επικεντρώνεται στην ακράτεια ούρων για να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στο πρόβλημα.
Η ακράτεια ούρων αποτελεί μείζον ζήτημα υγείας που επηρεάζει όχι μόνο τους ασθενείς αλλά και:
- τους αγαπημένους τους,
- τα εθνικά συστήματα υγείας,
- την οικονομία,
- το περιβάλλον και την κοινωνία.
Οι ουρολογικές παθήσεις είναι ευρέως διαδεδομένες.
Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο νωρίτερα μπορείτε να αναλάβετε δράση.
Η ακράτεια ούρων είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει οποιαδήποτε ανεπιθύμητη απώλεια ούρων.
Αποτελεί ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία.
Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες. Η πιθανότητα να εμφανιστεί ακράτεια αυξάνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, χωρίς να θεωρείται φυσιολογική συνέπεια του γήρατος.
Επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από 400.000.000 ενήλικες υποφέρουν από ακράτεια ούρων, ενώ το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό που δαπανάται για την αιμοκάθαρση και τις επεμβάσεις by pass ταυτόχρονα. Η ακράτεια των ούρων είναι πολύ συχνή πάθηση. Είναι συχνότερη από την υπέρταση, την κατάθλιψη και το σακχαρώδη διαβήτη. Το κόστος για την αντιμετώπιση της ακράτειας των ούρων είναι πολύ υψηλό. Υπολογίζεται πως είναι υψηλότερο από το κόστος για το γυναικολογικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού, την οστεοπόρωση και ανάλογο με το κόστος για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας.
Αν και η πάθηση συχνά συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα (προκαλεί ψυχικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, απομόνωση και άγχος, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η σεξουαλική δυσλειτουργία που συχνά εμφανίζεται), παρατηρείται μεγάλη διστακτικότητα στην αναφορά του προβλήματος.
Οι μισοί ασθενείς δεν έχουν συμβουλευθεί ποτέ γιατρό για το πρόβλημά τους, ενώ οι μη ειδικοί γιατροί σπάνια ρωτούν ή αποκαλύπτουν το πρόβλημα.
Στις μέρες μας, η ακράτεια ούρων πρέπει να πάψει να αποτελεί θέμα “ταμπού” για τον ασθενή και για τον γιατρό και να θεωρείται ότι αποτελεί φυσική συνέπεια του γήρατος ή κάποιας χειρουργικής πράξης. Η ντροπή και η λάθος πληροφόρηση οδηγούν στη σιωπή και την παθητική αποδοχή του προβλήματος.
Επιλέξτε την επιστροφή σε ένα υγιή, δραστήριο και απολαυστικό τρόπο ζωής.
Μια παρόρμηση για δράση…
Μη συμβιβάζεστε με τα συμπτώματα !
- Σας φεύγουν ούρα με τον βήχα, το φτέρνισμα, το τρέξιμο ή όταν σηκώνετε βάρος;
- Νιώθετε ξαφνική επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα και δεν μπορείτε να κρατήσετε τα ούρα σας;
Αν η απάντηση σας είναι “ναι”, τότε έχετε κάποια μορφή ακράτειας ούρων. Δεν είναι εύκολο να μιλήσετε για το πρόβλημα σας, ωστόσο δεν υπάρχει κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθετε άσχημα. Εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υποφέρουν από ακράτεια ούρων.