Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της εξωσωματικής θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης για τη θεραπεία της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας (Efficacy and safety of extracorporeal shockwave therapy for the treatment of chronic non-bacterial prostatitis: a systematic review and meta-analysis).
Η προστατίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό σύνδρομο (οξεία και χρόνια βακτηριακή λοίμωξη, χρόνιο πυελικό άλγος και χρόνια ασυμπτωματική προστατίτιδα) με ευρύ φάσμα συμπτωμάτων. Επηρεάζει περίπου το 8,2% του παγκόσμιου πληθυσμού και παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας για τους άνδρες. Εκτός από τη θεραπευτική πρόκληση που θέτει στους γιατρούς, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των ασθενών (QoL) και προκαλεί στους πάσχοντες σημαντικούς οικονομικούς περιορισμούς. Ο όρος προστατίτιδα χρησιμοποιείται ευρέως για να περιγράψει τη φλεγμονή του προστάτη αδένα και την ποικιλία των συνοδών ενοχλημάτων. Τα συμπτώματα σχετίζονται τόσο με την ούρηση (συχνουρία, καύσος ή πόνος κατά την ούρηση) όσο και με την γενετήσια δραστηριότητα (σεξουαλική δυσλειτουργία, επώδυνη σεξουαλική επαφή, επώδυνη εκσπερμάτιση).
Η προτεινόμενη ταξινόμηση των συνδρόμων προστατίτιδας από το National Institute of Health (NIH) περιλαμβάνει 4 κατηγορίες:
- Κατηγορία I Οξεία βακτηριακή προστατίτιδα
- Κατηγορία II Χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα
- Κατηγορία III Χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα/σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους
- Κατηγορία IV Ασυμπτωματική φλεγμονώδης προστατίτιδα
Το σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους (Chronic pelvic pain syndrome, CPPS) είναι μία από τις πιο συχνές ουρολογικές διαγνώσεις και η επίπτωσή του αυξάνεται συνεχώς.
Η εξωσωματική θεραπεία με κρουστικά κύματα (Extracorporeal shockwave therapy, ESWT) έχει προταθεί για την ανακούφιση των τοπικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με χρόνια προστατίτιδα/CPPS.
Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν διαταραχές ούρησης και στυτική δυσλειτουργία, πόνο στο περίνεο, στο όσχεο, στις βουβωνικές χώρες και υπερηβικά. Διαρκούν τουλάχιστον τρεις από τους τελευταίους έξι μήνες και επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Μέχρι σήμερα, η παθοφυσιολογία του χρόνιου πυελικού άλγους δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Αρκετές θεραπείες είναι διαθέσιμες για την αντιμετώπιση του CPPS.
Αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά, αναστολείς των α-υποδοχέων και αναστολείς της αναγωγάσης 5-α έχουν χρησιμοποιηθεί ξεχωριστά ή σε συνδυασμό. Μερικές εναλλακτικές θεραπείες περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία, ηλεκτρομαγνητική θεραπεία, βελονισμό, υπερθερμία, θερμοθεραπεία, νευρική διέγερση και ενδοπροστατική ένεση αλλαντικής τοξίνης Α.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει αιτιολογική ή τυποποιημένη θεραπεία. Όπως αναφέρεται στην κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία, οι ασθενείς με CPPS θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε ένα διεπιστημονικό περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα συμπτώματά τους.
Ορθοπεδικές μελέτες αποκάλυψαν ότι η Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της εξωσωματικής θεραπείας με κρουστικά κύματα χαμηλής έντασης για τη θεραπεία της χρόνιας μη βακτηριακής προστατίτιδας (Extracorporeal Shockwave Therapy, ESWT) αντιμετωπίζει με επιτυχία ορθοπεδικά σύνδρομα πόνου, κατάγματα και διαταραχές επούλωσης πληγών. Η ESWT έχει προταθεί για την ανακούφιση των τοπικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με την CP/CPPS. Η ESWT μπορεί να μειώσει τον πόνο με διάφορους μηχανισμούς.
Οι μηχανισμοί μέσω των οποίων μεταβάλλεται ο πόνος περιελάμβανουν:
- τη διακοπή της ροής των νευρικών παλμών με υπερδιέγερση των αλγοϋποδοχέων
- την επούλωση του ιστού με διαδικασίες επαναγγείωσης
- τη μείωση του μυϊκού τόνου και της σπαστικότητας
Η παρούσα μετα-ανάλυση διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου/ εικονικής θεραπείας, η ESWT είναι αποτελεσματική και ασφαλής στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της ούρησης, βαθμολογία NIH-CPSI και QOL σε ασθενείς με χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα. Ωστόσο, η περαιτέρω διερεύνηση με μακροπρόθεσμη παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την περιγραφή ενός τυποποιημένου πρωτοκόλλου για την ESWT.