Ανασκόπηση των αποτελεσμάτων μας στην αντιμετώπιση της ουρολιθίασης, Στ’ Ουρολογική κλινική, Metropolitan General
Συνολικά 275 διαδοχικές ενδοουρολογικές επεμβάσεις για αντιμετώπιση ουρολιθίασης διενεργήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2020 και Οκτωβρίου 2024. Αναλυτικότερα 132 περιστατικά με ουρολιθίαση δεξιά (51 λιθίαση νεφρού, 81 λιθίαση ουρητήρα) και 143 περιστατικά με ουρολιθίαση αριστερά (50 λιθίαση νεφρού, 93 λιθίαση ουρητήρα) υποβλήθηκαν σε ενδοσκοπικές επεμβάσεις.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών (270/275, 98%) εξήλθε του νοσοκομείου σε λιγότερο από 24 ώρες από την εισαγωγή (6-24 ώρες). 3 ασθενείς (1.1%) νοσηλεύτηκαν και δεύτερη ημέρα λόγω πυρετού ή/και μ/χ πόνου. 2 ασθενείς (0.72%) νοσηλεύθηκαν σε μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) για 3 ημέρες, χωρίς ανάγκη καταστολής και μετάγγισης, λόγω ουροσήψης.
Ποσοστό ελεύθερο λίθου (stone free rate, SFR) >95%
Προεγχειρητικά, έγιναν εξετάσεις αίματος και ούρων ρουτίνας σε όλους τους ασθενείς. Η συνήθης αντιβιοτική προφύλαξη (2gr ceftriaxone I.V.) χορηγήθηκε σε όλους τους ασθενείς που η καλλιέργεια ήταν αρνητική.
Όλες οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν υπό γενική αναισθησία και C-ARM έλεγχο. Χρησιμοποιήθηκαν ημιάκαμπτο ουρητηροσκόπιο 8fr, εύκαμπτο ουρητηροσκόπιο 7.5fr καθώς και εύκαμπτα ουρητηροσκόπια μιας χρήσης. Για τον κατακερματισμό των λίθων χρησιμοποιήθηκε Holmium YAG Laser. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία του λίθου αποφασίστηκε από τον ουρολόγο σε συναίνεση με τον ασθενή.
Σε 46 ασθενείς (16.72%) είχε τοποθετηθεί pig–tail λόγω αποφρακτικής ουροπάθειας ή στενώματος ουρητήρα.
Οι επιπλοκές βαθμολογήθηκαν με το τροποποιημένο σύστημα ταξινόμησης Clavien (Modified Clavien Classification System, MCCS) ή Clavien-Dindo. Το MCCS ορίζει και ταξινομεί τις μετεγχειρητικές επιπλοκές ανάλογα με τη θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διαχείρισή τους.
Συνολικά 24 ασθενείς (8.72%) εμφάνισαν επιπλοκές.
Άμεσες μ/χ επιπλοκές
Από τις 12 επιπλοκές μικρής βαρύτητας (Clavien Ι-ΙΙ) αιματουρία για την οποία δεν απαιτήθηκε κάποια παρέμβαση συνέβη σε 3 ασθενείς, μετεγχειρητικός πυρετός ή πόνος σε 2 ασθενείς, ουρολοίμωξη που θεραπεύτηκε με αντιβιοτικά από το στόμα σε 7 ασθενείς. Δεν παρουσιάστηκε διεγχειρητική αιμορραγία ή μετεγχειρητική επίσχεση ούρων. Κανείς ασθενής δε χρειάστηκε μετάγγιση αίματος.
Στους ασθενείς με σοβαρότερες επιπλοκές (Clavien ΙΙΙ-IV):
- steinstrasse και απόφραξη του ουρητήρα συνέβη σε 3 ασθενείς (1.1%) και υποβλήθηκαν σε επανεπέμβαση (f-URS)
- κάκωση του ουρητήρα (μερική ή πλήρης διάτρηση) συνέβη σε 3 ασθενείς (1.1%) και υποβλήθηκαν σε τοποθέτηση pig-tail
- ουροσήψη εμφάνισαν 2 ασθενείς (0.72%) και οδηγήθηκαν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας
Δεν υπήρξε πολυοργανική ανεπάρκεια ή θάνατος.
Απώτερες μ/χ επιπλοκές
Συνολικά 12 ασθενείς (4.36%) εμφάνισαν επιπλοκές.
- 4 ασθενείς εμφάνισαν στένωμα ουρητήρα (οι 3 αντιμετωπίστηκαν με τοποθέτηση pig-tail, ενώ ένας υποβλήθηκε σε νεφρεκτομή)
- 5 ασθενείς χρειάστηκε να υποβληθούν σε επανεπέμβαση λόγω υπολειμματικής λιθίασης (≥4mm), ενώ 3 ασθενείς χρειάστηκαν 2 επεμβάσεις για να επιτευχθεί 100% SFR.
Τα τελευταία χρόνια η ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση αποτελεί το χρυσό κανόνα στη διαχείριση ασθενών που πάσχουν από λίθους του ουροποιητικού συστήματος. Ο σχολαστικός σχεδιασμός της επέμβασης, η διεπιστημονική ομαδική συνεργασία και η σωστή χειρουργική τεχνική μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.