O στενός δακτύλιος της ακροποσθίας είναι μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί παρόμοια συμπτωματολογία με τη φίμωση του πέους. Παρατηρείται συνήθως σε νέα αγόρια και άνδρες και καθιστά επώδυνη την αποκάλυψη της βαλάνου. Ένας στενός, άκαμπτος και ινώδης δακτύλιος “σφίγγει” την περιοχή και καθιστά δύσκολη την ολίσθηση της ακροποσθίας προς τα κάτω, αλλά και την επαναφορά της. Είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- Λοιμώξεις της ακροποσθίας
- Επαναλαμβανόμενη βίαιη έλξη της ακροποσθίας
- Τραύμα με βλάβη της βαλάνου
Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται:
- Οίδημα στην άκρη του πέους
- Πόνος στο πέος
- Αδυναμία ανάταξης της ακροποσθίας
- Δυσχρωματισμός του πέους
Η κυριότερη επιπλοκή του στενού δακτυλίου της ακροποσθίας είναι η παραφίμωση. Άλλες επιπλοκές μπορεί να είναι οι επώδυνες στύσεις και η δυσκολία στη συνουσία.
Η θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι χειρουργική με άριστα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.
Για την επέμβαση, μπορεί να γίνει είτε τοπική αναισθησία, είτε γενική αναισθησία. Συζητείστε με τον ιατρό σας για την καλύτερη λύση για εσάς. Με στόχο την αφαίρεση της ακροποσθίας, ο χειρουργός κρατά την ακροποσθία με μια λαβίδα και κόβει τον ιστό μακριά από το πέος. Το δέρμα κάτω από την βάλανο ράβεται στον ιστό πάνω στο σώμα του πέους ώστε να επουλωθεί. Η επιφάνεια αυτή του τραύματος καλύπτεται με γάζες και αντιβιοτική αλοιφή.
Πολύ λίγοι ασθενείς εμφανίζουν προβλήματα ή παρενέργειες μετά την επέμβαση. Ήπια αιμορραγία ή εκκρίσεις υφίονται αυτόματα. Πιθανό αιμάτωμα ή οίδημα στο πέος ενδεχομένως να διαρκέσει λίγες ημέρες. Θεραπεύεται με κρύα επιθέματα ή με αντιφλεγμονώδη φάρμακα.