Η αξία της μεσογειακής διατροφής
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Αντιπροσωπεύει άνω του 31,5% των αιτίων ολικής θνησιμότητας. Τα ανθυγιεινά πρότυπα διατροφής, όπως η υπερβολική πρόσληψη νατρίου, τα πρόσθετα σάκχαρα και τα ανθυγιεινά λίπη, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης, την παχυσαρκία, τη γήρανση, τη γενετική προδιάθεση και το κάπνισμα, μεταξύ άλλων, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD). Επιστημονικά στοιχεία αναφέρουν ότι διατροφικές συνήθειες που είναι κοντά στη μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των CVD’s. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση και άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως το υπερβολικό βάρος, η υπέρταση, ο διαβήτης και η δυσλιπιδαιμία. Φαίνεται μέχρι και να προλαμβάνουν την εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου.
Η μεσογειακή διατροφή (MeDiet) έχει μελετηθεί ευρέως για τις καρδιομεταβολικές της ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει γενικότερα στην υγεία.
Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη μελέτη φάνηκε ότι 10% αύξηση της προσκόλλησης στη MeDiet συσχετίστηκε με 15% μειωμένη πιθανότητα κινδύνου εμφάνισης CVD. Επιπρόσθετα σε άλλη μεγάλη έρευνα για τη μεσογειακή διατροφή (PREDIMED, Prevención con Dieta Mediterránea), η οποία περιέλαβε 7.447 άνδρες και γυναίκες, 50- 80 ετών, χωρίς εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο, αλλά με ισχυρούς παράγοντες κινδύνου εμφάνισης CVD, φάνηκε ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη MeDiet είχαν σημαντικά χαμηλότερη εμφάνιση περιστατικών CVD (30%), σε σύγκριση με αυτούς που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Σημειώθηκε για ακόμη μια φορά η αξία της μεσογειακής διατροφής. Ιδιαίτερα η κατανάλωση του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και των ξηρών καρπών στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Μέχρι τώρα, τα κύρια οφέλη της μεσογειακής δίαιτας (MeDiet) έναντι των CVD σχετίζονται με τη βελτίωση:
- της αρτηριακής πίεσης,
- του λιπιδαιμικού προφίλ,
- του μεταβολισμού της γλυκόζης,
- των αρρυθμιών και
- του μικροβιακού εντέρου.
Αρκετές μελέτες και μετααναλύσεις κατέδειξαν ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα προέρχονται λόγω των συνεργιστικών επιδράσεων ποικίλων θρεπτικών συστατικών της μεσογειακής διατροφής και όχι ενός μεμονωμένου συστατικού.
Τα κυριότερα ευεργετικά τρόφιμα της μεσογειακής διατροφής είναι:
- Το ελαιόλαδο και η ελιά: βελτιώνουν σημαντικά την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.
- Οι ξηροί καρποί, ειδικά τα φιστίκια και τα καρύδια: μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης CVD και βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.
- Η μέτρια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών που έχουν υποστεί ζύμωση, κυρίως κόκκινου κρασιού και μπίρας: έχουν καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα μέσω αντιαιμοπεταλικών, αγγειοδιασταλτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων.
- Οι φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής αλέσεως και όσπρια: μειώνουν τη συγκέντρωση χοληστερόλης και βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση.
- Τα αντιοξειδωτικά μέσω φρούτων και λαχανικών, όπως ψευδάργυρος (Zn), σελήνιο (Se), μαγνήσιο (Μg), βιταμίνη C και Ε: έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
- Πολλαπλές βιοδραστικές ενώσεις, όπως ω-3 λιπαρά οξέα, λυκοπένιο και πολυφαινόλες: μειώνουν τα επίπεδα LDL και βελτιώνουν τους δείκτες φλεγμονής και οξειδωτικού στρες.
- 2-3 gr φυτικών στερολών ή φυτοστερολών: μειώνουν τη LDL κατά περίπου 6%-15%.
- Το τσάι: βελτιώνει την αρτηριακή λειτουργία και μειώνει τη συγκέντρωση χοληστερόλης.
Συμπερασματικά, είναι προφανές ότι ακόμη και κάποιες μικρές, εύκολα εφαρμόσιμες και διατηρούμενες αλλαγές στη διατροφή, σε συνδυασμό με έναν δραστήριο τρόπο ζωής μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε εξαιρετικά συναφή κλινικά αποτελέσματα.
Διαβάστε ακόμη
Ότι είναι κακό για την καρδιά, είναι κακό και για τις στύσεις σας!
Η Στύση αποτελεί το Βαρόμετρο Υγείας της Καρδιάς…