Ναι !!! και όχι μόνο για τους συντρόφους τους ή τους αγαπημένους τους άνδρες, αλλά και για τον ίδιο τον εαυτό τους…
Η διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο ουρολόγος είναι ο γιατρός των ανδρών, γιατί θεραπεύει τις παθήσεις του προστάτη, είναι λανθασμένη. Αντικείμενο της ουρολογίας αποτελούν οι παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος και των δύο φύλων.
Χαρακτηριστικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κυρίες δεν εξαιρούνται από τις παθήσεις της κύστης που προσβάλλουν τους άνδρες, αλλά προσβάλλονται αρκετά συχνά λόγω της ανατομίας τους και από ουρολοιμώξεις. Για τις γυναίκες, ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.
Η ακράτεια ούρων είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και αφορά όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ιδιαίτερα συχνή εμφάνιση στη τρίτη ηλικία. Οι γυναίκες έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ακράτεια συγκριτικά με τους άντρες.
- 1 στις 2 γυναίκες θα εμφανίσει κάποια μορφή ακράτειας ούρων στη διάρκεια της ζωής της
- Περίπου τα 2/3 των γυναικών με ακράτεια ούρων δεν έχουν συζητήσει το πρόβλημά τους με κάποιον ειδικό.
- Οι γυναίκες περιμένουν κατά μέσο όρο 6,5 χρόνια από την πρώτη φορά που θα εμφανίσουν συμπτώματα, έως ότου διαγνωστούν με προβλήματα ελέγχου της ούρησης.
Η ουρολιθίαση προσβάλλει και τα δύο φύλα, αλλά στους άνδρες είναι 2,5 φορές συχνότερη σε σχέση με τις γυναίκες.
Ο καρκίνος του νεφρού εμφανίζει μια σταθερή αύξηση της επίπτωσης του παγκοσμίως τις τελευταίες 2 δεκαετίες. Είναι ελαφρά συχνότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες και διαγιγνώσκεται συνήθως μεταξύ 50 και 70 ετών. Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί τη συχνότερη κακοήθεια της ουροποιητικής οδού. Είναι 3 με 4 φορές συχνότερος στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.
Η υπερδραστήρια κύστη είναι μία συχνή ουρολογική πάθηση που επηρεάζει άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών. Εκδηλώνεται όταν ο μυς της ουροδόχου κύστης συσπάται ανεξέλεγκτα. Αυτές οι συσπάσεις προκαλούν επιτακτική ανάγκη για ούρηση, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη. Αν και το σύνδρομο της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είναι εξίσου συχνό σε άντρες και γυναίκες, η ακράτεια ούρων είναι συχνότερη στις γυναίκες.