Επαγγελματική έκθεση σε χημικά και καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Παρά τις προσπάθειες των νομικών και των εργατολόγων για την προστασία των εργαζομένων και τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης εξακολουθεί να αυξάνει σε ορισμένες ομάδες επαγγελματιών.
Οι περισσότερες περιπτώσεις των συχνών μορφών καρκίνου εμφανίζονται μετά από έκθεση σε καρκινογόνες ουσίες. Οι ουσίες αυτές καταναλώνονται, εισπνέονται ή έρχονται σε άμεση επαφή με τον πάσχοντα.
Η επαγγελματική έκθεση σε χημικά αποτελεί τον 2ο πιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου στην ουροδόχο κύστη. Αποτελεί το 10% όλων των περιπτώσεων.
Έχει βρεθεί συσχέτιση του καρκίνου της κύστης με ορισμένα επαγγέλματα, κατά τα οποία υπάρχει επαγγελματική έκθεση σε χημικά (καρκινογόνες ουσίες), όπως οι αρωματικές αμίνες. Οι ουσίες αυτές χρησιμοποιούνται συχνά σε βιομηχανίες που επεξεργάζονται χημικά, χρώματα, πίσσα, ελαστικά, εκτυπωτικά, πετρελαιοειδή και δέρματα.
Εργαζόμενοι σε χώρους επεξεργασίας χημικών, ελαστικών, βαφών, υφασμάτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Οι επαγγελματίες σε μεγαλύτερη επικινδυνότητα είναι όσοι έρχονται σε επαφή με ουσίες γνωστές ως αρωματικές αμίνες. Αναλυτικότερα όσοι εργάζονται σε καπνό, βαφές, πλαστικά, δέρματα, εκτυπωτές και προϊόντα για τα μαλλιά. Επίσης όσοι εκτίθενται σε βαρέα μέταλλα, πετρέλαιο και τοξίνες γνωστές ως αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι επαγγελματίες που εκτίθενται σε αυτά τα εν δυνάμει καρκινογόνα είναι οι εργάτες μετάλλου, οι ηλεκτρολόγοι, οι μηχανικοί, οι καθαριστές καπνοδόχων, οι σερβιτόροι, οι νοσηλεύτριες, οι εργαζόμενοι σε μονάδες αλουμινίου και μονάδες πετρελαίου/βενζίνης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, γιατί έτσι μπορούμε να λάβουμε τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, όπως π.χ. αλλαγή των συνθηκών υγιεινής ή στενή παρακολούθηση, για την μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.