Η καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ουρολογική υγεία ξεκίνησε το 2014 με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις ουρολογικές παθήσεις και τα συμπτώματά τους.
Υπολογίζεται ότι 1 στους 2 ανθρώπους θα επηρεαστεί από κάποια ουρολογική πάθηση στη διάρκεια της ζωής του.
Η ουρολογική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα ζωής μας.
Από τον καρκίνο των όρχεων έως τις ουρολοιμώξεις, την ανδρική υπογονιμότητα έως την ακράτεια, η ουρολογική υγεία είναι συχνά ένα δύσκολο θέμα για τους ανθρώπους να ανοιχτούν.
Στόχος της ευαισθητοποίησης είναι να σπάσουμε τα “ταμπού” γύρω από την υγεία της ουρολογίας. Η έγκαιρη διάγνωση μιας ουρολογικής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για την ταχύτερη λήψη της σωστής θεραπείας. Έτσι, όσο πιο ανοιχτά μπορούμε να μιλήσουμε για την ουρολογική μας υγεία, τόσο το καλύτερο. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσει αυτές τις ασθένειες σιωπηλά.
Η πρόληψη είναι μια υποχρέωση του σύγχρονου ανθρώπου προς τον εαυτό του και το κοινωνικό σύνολο. Σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες, η σημασία και η αναγκαιότητα της προληπτικής ιατρικής αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία. Πολλές από τις ασθένειες του σύγχρονου κόσμου μπορούν να διαγνωσθούν πρώιμα και έτσι να αντιμετωπισθούν με επιτυχία. Ο καρκίνος προστάτη, οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, η νεφρολιθίαση είναι παθήσεις που στις μέρες μας είναι δυνατό είτε να προληφθούν είτε να διαγνωσθούν έγκαιρα και να θεραπευθούν.
«…Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν…»
Ιπποκράτης ο Κώος, 460 – 370 π.χ.
Καλύτερα να προλαμβάνουμε, παρά να θεραπεύουμε…, έλεγε ο Ιπποκράτης, o πατέρας της Ιατρικής.
Σχεδόν οι μισοί από τους καρκίνους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να προληφθούν μέσω πρακτικών και δράσεων που στοχεύουν στην πρόληψη σε ατομικό και πληθυσμιακό επίπεδο. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ουρολογίας, ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιατρικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ανδρικός πληθυσμός. Τα τελευταία 20 χρόνια η έγκαιρη εντόπιση του καρκίνου έχει αυξηθεί πολύ λόγω των ευαίσθητων μεθόδων διάγνωσης σε συνδυασμό με την αυξημένη ευαισθητοποίηση των ανδρών για προληπτικό έλεγχο.
Η νεφρολιθίαση αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συχνότητας πάθηση του ουροποιητικού στον άνθρωπο, μετά τις ουρολοιμώξεις και τις παθήσεις του προστάτη. Επηρεάζει περίπου το 5-10% του γενικού πληθυσμού. Στις δυτικές χώρες υπολογίζεται ότι 1 στους 8 ανθρώπους θα εμφανίσει ένα τουλάχιστον επεισόδιο λιθίασης κατά τη διάρκεια της ζωής του. Είναι γνωστό ότι το 10% των ασθενών θα εμφανίσει νέο επεισόδιο λιθίασης 1 χρόνο μετά το πρώτο, ενώ μετά από 5 χρόνια, λίθο θα επανεμφανίσουν οι μισοί ασθενείς. Επομένως, όλοι οι λιθιασικοί ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν κάποια γενικά μέτρα για την πρόληψη των πιθανών υποτροπών.