Εκπυρήνιση, εκτομή ή εξάχνωση – Χειρουργική ενδοσκοπική αντιμετώπιση της ΚΥΠ
Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ, Benign prostatic hyperplasia, BPH) είναι μία συνήθης πάθηση στους άνδρες άνω των 50 ετών. Η ύπαρξή της μπορεί να πυροδοτήσει ενοχλητικά συμπτώματα στο ουροποιητικό σύστημα, τα οποία χειροτερεύουν με την αύξηση της ηλικίας. Αποτελεί την πιο συχνή αιτία εμφάνισης αποφρακτικού τύπου ούρησης στους άνδρες (καλοήθης προστατική απόφραξη, bladder outlet obstruction, BOO).
Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη παρέμενε για πολλά χρόνια ο χρυσός κανόνας για τους περισσότερους άνδρες με καλοήθη διόγκωση προστάτη. Τα τελευταία χρόνια όμως αμφισβητείται από νέες, πρωτοποριακές τεχνικές που διεκδικούν πλεονεκτήματα έναντι της TUR-P.
Η ανοικτή προστατεκτομή και η διουρηθρική προστατεκτομή ήταν οι πιο συχνές τεχνικές στη χειρουργική αντιμετώπιση της ΚΥΠ. Παρά τα συνολικά ελπιδοφόρα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και τα χαμηλά ποσοστά επανεπέμβασης, αυτές οι επεμβάσεις έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως δυσουρία, συχνουρία, σεξουαλική δυσλειτουργία, σύνδρομο TUR, κ.ά. Ως εκ τούτου, έχουν αναπτυχθεί και άλλες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη μείωση αυτών των παρενεργειών με τα ίδια λειτουργικά αποτελέσματα.
Η ενδοσκοπική αντιμετώπιση της ΚΥΠ που προκαλεί εμφάνιση αποφρακτικού τύπου ούρησης χωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες:
- την εξάχνωση (vaporization)
- την εκτομή (resection)
- την εκπυρήνιση (enucleation)
Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη (TUR-P, Transurethral Resection of the Prostate)) έχει θεωρηθεί η χρυσή χειρουργική επιλογή για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρά LUTS δευτεροπαθή στην ΚΥΠ, ειδικά για τους μικρούς/μεσαίους προστάτες.
Η εκπυρήνιση του προστάτη με holmium laser (HoLEP) είναι μια επιλογή θεραπείας, ανεξάρτητα από το μέγεθος, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούνται από την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΚΥΠ). Σε σύγκριση με άλλες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένης της διουρηθρικής εκτομής του προστάτη (TUR-P) και της απλής ανοικτής προστατεκτομής, το HoLEP έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο και χρόνο καθετηριασμού και λιγότερες απώλειες αίματος και μεταγγίσεις.
.
Η διουρηθρική εκτομή του προστάτη παραμένει η τεχνική αναφοράς για ασθενείς με προστάτη <100ml.
Η ενδοσκοπική εκπυρήνιση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση, ενώ η εξάχνωση του προστάτη φαίνεται να είναι η θεραπεία εκλογής για ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.