Περιορίστε το αλάτι στη δίαιτα σας και βελτιώστε την υγεία των νεφρών σας
Η ουρολιθίαση αποτελεί μια πολυπαραγοντική διαταραχή. Η συχνότητα εμφάνισής της εξαρτάται από:
- το φύλο,
- την ηλικία,
- την κληρονομικότητα,
- τη φυλή,
- το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο,
- τις κλιματολογικές συνθήκες κ.ά.
Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή της κατέχει η λήψη υγρών και η διαιτητική αγωγή που ακολουθεί το κάθε άτομο, το οποίο νοσεί ή έχει προδιάθεση στην εμφάνιση νεφρολιθίασης.
Όταν η δίαιτα σας περιέχει πολύ αλάτι (προστιθέμενο με την αλατιέρα ή από αλμυρές τροφές), αυξάνεται η αποβολή ασβεστίου στα ούρα, οπότε αυξάνεται σημαντικά και ο κίνδυνος σχηματισμού λίθων.
Από την άλλη πλευρά, μία δραματική μείωση της πρόσληψης άλατος μπορεί να μειώσει το ποσό των ούρων σας.
Για το λόγο αυτό προτείνεται μία δίαιτα με λίγο (ή μέτριο) αλάτι.
Για να περιορίσετε το αλάτι στη δίαιτα σας, αποφύγετε τα ακόλουθα:
Μπαχαρικά και καρυκεύματα:
- Αλάτι επιτραπέζιο
- Σκόρδο και κρεμμύδι σε σκόνη
- Σάλτσα σόγιας, ketchup και άλλες έτοιμες σάλτσες, όπως barbeque, chilli
- Ξινολάχανο, ελιές, τουρσί
Τρόφιμα με πολύ αλάτι:
- Κονσέρβες και χυμοί λαχανικών
- Σούπες σε κονσέρβες ή σε σκόνη
- Κατεψυγμένα γεύματα
- Κύβοι ζωμών
- Αλμυρά σνακ σε φακελάκια: κρακεράκια, τσιπς, ξηροί καρποί, κουλουράκια
- Παρασκευάσματα τυριών (κρέμα, αλοιφή, φέτες τυριού)
- Έτοιμα ή μεταποιημένα φαγητά (fast food)
- Τουρσί ή τρόφιμα συντηρημένα στο αλάτι
Όταν ετοιμάζετε το γεύμα σας, προσπαθείστε να ελαττώνετε το αλάτι, όσο είναι δυνατό. Αντί για αλάτι, δοκιμάστε να νοστιμίζετε το φαγητό με αρωματικά φυτά (ρίγανη, θυμάρι, κ.λπ.), φρέσκο κρεμμύδι ή σκόρδο, χυμό λεμονιού ή ξύδι.