Γιατί οι ηλικιωμένοι εμφανίζουν συχνά ουρολοιμώξεις;
Το ανθρώπινο σώμα διαθέτει μια σειρά οργάνων που έχουν σχεδιαστεί για να απομακρύνουν από τον οργανισμό τα άχρηστα προιόντα του μεταβολισμού. Το ουροποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων (νεφροί, ουρητήρες, ουρήθρα και ουροδόχος κύστη) που φιλτράρουν και αποβάλλουν τις άχρηστες ουσίες μέσω των ούρων. Διαχωρίζει τις τοξίνες από τα θρεπτικά συστατικά στα προσλαμβανόμενα τρόφιμα και ποτά και φιλτράρει το αίμα. Αυτό το σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από εμπόδια και λοιμώξεις. Μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος είναι μια κοινή πάθηση που μπορεί να επηρεάσει άτομα σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα για διάφορους λόγους.
Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Σε αυτόν τον πληθυσμό εμφανίζεται συχνά με κάποια διαφορετικά συμπτώματα και μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα προβλήματα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Συμπτώματα ουρολοιμώξεων στους ηλικιωμένους
Τα συμπτώματα των ουρολοιμώξεων στους ηλικιωμένους είναι συχνά διαφορετικά. Γενικά πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο και είναι ασθενέστερα στους ηλικιωμένους. Αυτό οδηγεί σε ένα μοναδικό φάσμα σημείων, όπως:
- ανησυχία
- ψευδαίσθηση
- κοινωνική απόσυρση
- σύγχυση
- διέγερση
Άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας ηλικιωμένος είναι συχνουρία, κάψιμο και δυσφορία κατά την ούρηση, κοιλιακό ή πυελικό άλγος, πυρετός, ναυτία και έμετος.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων στους ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο ουρολοιμώξεων για πολλούς λόγους, όπως άνοια, πρόπτωση της ουροδόχου κύστης και ακράτεια ούρων ή κοπράνων. Καταστάσεις πιο συχνές σε ηλικιωμένους όπως η νόσος Alzheimer, η νόσος Parkinson και ο σακχαρώδης διαβήτης μπορούν να οδηγήσουν σε κατακράτηση ούρων και έλλειψη ελέγχου της ουροδόχου κύστης.
Ηλικιωμένοι που φορούν πάνες ακράτειας διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο, εάν δεν τις αλλάζουν αρκετά τακτικά.
Οι παράγοντες κινδύνου μπορεί επίσης να διαφέρουν μεταξύ των φύλων. Στις γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ουρολοιμώξεις λόγω ανατομικών διαφορών και ανεπάρκειας οιστρογόνων.
Σε ηλικιωμένους άνδρες η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μόλυνσης.
Θεραπευτικές επιλογές
Η θεραπεία για ουρολοιμώξεις σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ποικίλλει ανάλογα με τα συμπτώματα. Για να μειώσετε τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, ώστε να μην χρειάζεται να τις αντιμετωπίσετε, πίνετε άφθονο νερό, μειώστε ή αποφύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, αλλάξτε τις πάνες ακράτειας μόλις βραχούν και σκουπιστείτε σωστά όταν τελειώσετε στο μπάνιο (εμπρός προς τα πίσω).
Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να είναι πιο συχνές στους ηλικιωμένους, αλλά δεν χρειάζεται να ζουν μαζί τους.