Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας γένους αρσενικού, θεωρείται όμως ότι αποτελεί κυρίως γυναικεία υπόθεση…
Πράγματι οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα «πλήττουν» περισσότερες γυναίκες σε σύγκριση με άνδρες. Η αναλογία σύμφωνα με τους ειδικούς υπολογίζεται ότι είναι 6 προς 1.
Γι’ αυτόν τον λόγο προφανώς και οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στη σχέση των διαταραχών του μικρού, αλλά τόσο καθοριστικού, για το σώμα μας αδένα με τη γυναικεία υγεία.
Πρόσφατα όμως μελέτες έδειξαν για πρώτη φορά παγκοσμίως ότι τα προβλήματα στον θυρεοειδή αδένα έχουν μεγάλο κόστος σε έναν άκρως ευαίσθητο τομέα και της ανδρικής υγείας, αφού φάνηκε ότι «χτυπούν» τόσο την ανδρική γονιμότητα, όσο και τη στύση.
Τόσο στον υπερθυρεοειδισμό, όσο και στον υποθυρεοειδισμό, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα γονιμότητας.
Υπερθυρεοειδισμός
Στον υπερθυρεοειδισμό το σώμα λειτουργεί πολύ πιο γρήγορα και καταναλώνει πολύ περισσότερη ενέργεια. Πρόκειται για πάθηση που δείχνει “προτίμηση” στο γυναικείο φύλο καθώς παρουσιάζει δεκαπλάσια συχνότητα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες.
Μπορεί να αισθάνεται κανείς συνέχεια πολύ πιο ζεστός από ότι οι άλλοι, να ιδρώνει, να αισθάνεται νευρικότητα, κούραση και να χάνει βάρος χωρίς να κάνει δίαιτα.
Στον άνδρα ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει ελάττωση:
- του αριθμού
- της κινητικότητας
- της μορφολογίας
των σπερματοζωαρίων, μαζί με μια συνολική μείωση του όγκου του σπέρματος.
Υποθυρεοειδισμός
Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός αυτό λέγεται υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμός.
Τα συμπτώματα που μπορεί κάποιος να αντιληφθεί είναι να αισθάνεται κουρασμένος, άκεφος και χωρίς πολύ ενεργητικότητα. Επίσης να αισθάνεται ότι μονίμως κρυώνει περισσότερο από τους άλλους και ότι μπορεί να βάζει εύκολα βάρος χωρίς να μπορεί να χάσει.
Στους άνδρες προκαλεί διαταραχές στύσης και ελάττωση κυρίως της φυσιολογικής μορφολογίας του σπέρματος.
Σε πρόσφατη μελέτη που συμμετείχαν άνδρες με υποθυρεοειδισμό, καθώς και εθελοντές χωρίς πρόβλημα στη θυρεοειδική λειτουργία, διαπιστώθηκε ότι οι υποθυρεοειδικοί άνδρες εμφάνισαν σε πολύ σημαντικότερα ποσοστά πρόβλημα στη μορφολογία του σπέρματος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο το 36% των ανδρών με υποθυρεοειδισμό εμφάνιζε σπερματοζωάρια χωρίς πρόβλημα στη μορφολογία τους. Την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό στους υγιείς άνδρες ήταν 93%. Μετά τη χορήγηση όμως θεραπείας για τον υποθυρεοειδισμό παρουσιάστηκε σημαντική βελτίωση τόσο στη μορφολογία (το 76% των ανδρών εμφάνισε φυσιολογικό σπέρμα), όσο και στην κινητικότητα του σπέρματος.