Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες η πρόσληψη ντομάτας και προϊόντων της σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του προστάτη. Το λυκοπένιο μπορεί να είναι υπεύθυνο για τον μικρότερο κίνδυνο, αν και άλλα καροτενοειδή και φυτοχημικά μπορεί επίσης να συμβάλουν σε αυτό το όφελος από την κατανάλωση ντομάτας.
Από μια μελέτη του Harvard Medical School που διήρκησε 6 χρόνια και συμμετείχαν περίπου 48.000 άνδρες εθελοντές και επιστήμονες υγείας, διαπιστώθηκε ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα που βασίζονταν στη ντομάτα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, εμφάνιζαν έως και 34% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σχέση με εκείνους που δεν κατανάλωναν ντομάτα ή κάποιο προϊόν της.
Το λυκοπένιο είναι μια κόκκινη χρωστική και ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών. Βρίσκεται στις ντομάτες και σε άλλα κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι, το ροζ γκρέιπφρουτ, η παπάγια, οι γλυκιές κόκκινες πιπεριές, το ροδάκινο, το βερίκοκο και το πεπόνι. Μπορεί επίσης να βρίσκεται σε τροφές που δεν είναι κόκκινες, όπως τα σπαράγγια και ο μαϊντανός.
Σε αντίθεση με άλλα συστατικά, η βιοδιαθεσιμότητα του λυκοπενίου αυξάνεται σε μαγειρεμένα προϊόντα. Έτσι, η θετική του επίδραση είναι μεγαλύτερη, όταν καταναλώνουμε την ντομάτα μαγειρεμένη, για παράδειγμα σάλτσα για σπαγγέτι, χυμός ντομάτας, πίτσα, κέτσαπ, κλπ.
Το λυκοπένιο αποτελεί πεδίο έρευνας σχετικά με τις πιθανές ευεργετικές του ιδιότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένες μορφές καρκίνου. Ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία αντιοξειδωτικών ουσιών που ονομάζονται καροτενοειδή. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Έχει βρεθεί επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και βοηθάει στηνβελτίωση της όρασης. Έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.