Η διατροφή αναμφισβήτητα σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου. Ειδικότερα, είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται σημαντικά τόσο στην αιτιοπαθογένεια, όσο και στην πρόληψη-αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου.
Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη είναι:
- η ηλικία,
- η εθνικότητα,
- γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή.
Είναι γεγονός πως ο δυτικός τρόπος διατροφής πλούσιας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι καθώς και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην εμφάνιση διάφορων μορφών καρκίνου. Όσον αφορά τον καρκίνο του προστάτη, υπάρχει ένας μεγάλος όγκος ερευνών που περιγράφουν το ρόλο της διατροφής και συγκεκριμένων διαιτητικών παραγόντων στην πρόληψη και τη θεραπεία του.
Υπάρχουν επιδημιολογικές παρατηρήσεις ότι η φτωχή σε λίπος δίαιτα μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη ενός κλινικά λανθάνοντος όγκου και να εξηγήσει τις διαφορές στη γεωγραφική κατανομή του κλινικά σημαντικού προστατικού καρκίνου.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος παρουσιάζει την ισχυρότερη συσχέτιση με τον κίνδυνο ανάπτυξης προστατικού καρκίνου.
Η μεσογειακή δίαιτα, η οποία συνδυάζει τη χαμηλή πρόσληψη κρέατος και ζωικού λίπους με την αυξημένη πρόσληψη φρέσκων φρούτων, λαχανικών και ζυμαρικών, ασκεί προστατευτική επίδραση σε πολλούς ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους, πιθανώς λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα. Η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης προστατικού καρκίνου τόσο στους Κινέζους και Ιάπωνες, όσο και στους χορτοφάγους συγκριτικά με άλλους άντρες δυτικών χωρών, μπορεί να σχετίζεται με την αυξημένη διαιτητική πρόσληψη φυτοοιστρογόνων.
Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν ισοφλαβόνες που φαίνεται να ελέγχουν την τεστοστερόνη. Επειδή ο καρκίνος του προστάτη «τρέφεται» με τεστοστερόνη, οι ισοφλαβόνες μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η βιταμίνη Ε, το σελήνιο και το λυκοπένιο που εμπεριέχεται στις τομάτες και το πράσινο τσάι πιθανό να ασκούν προστατευτικό ρόλο.
Τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο, μία αντιοξειδωτική ουσία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο του προστάτη. Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν ωμές και βρασμένες τομάτες, προϊόντα τομάτας, γκρέιπφρουτ και καρπούζι.
Το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.