Κυστίτιδα

Η κυστίτιδα είναι η ουρολοίμωξη που αφορά την ουροδόχο κύστη. Συμβαίνει όταν τα ούρα, που είναι άσηπτα σε φυσιολογικές συνθήκες, μολυνθούν από μικρόβια που εισέρχονται σχεδόν πάντα από την ουρήθρα. Το πιο συχνά ενοχοποιούμενο βακτήριο είναι το κολοβακτηρίδιο ή E. Coli στο 90% των περιπτώσεων. Υπολογίζεται ότι το 40% των γυναικών θα βιώσουν έστω και μία φορά στη ζωή τους επεισόδιο οξείας κυστίτιδας.

Τα συνήθη συμπτώματα μιας κυστίτιδας είναι:

  • Πόνος κατά την ούρηση
  • Καύσος κατά την ούρηση (τσούξιμο)
  • Συχνουρία
  • Επιτακτική ούρηση
  • Αίμα στα ούρα
  • Θολά και δύσοσμα ούρα

Κυστίτιδα

Η διάγνωση γίνεται από τον ουρολόγο με τη λήψη ιστορικού και την κλινική εξέταση. Η κλινική εξέταση ασθενούς με ουρολοίμωξη πρέπει να περιλαμβάνει και την εξέταση των έξω και έσω γεννητικών οργάνων. Η σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι γυναικολογικά προβλήματα όπως η κολπίτιδα, μπορεί να εκδηλωθούν με συμπτωματολογία ουρολοιμώξεων καθώς επίσης και ο αποκλεισμός διαφόρων γυναικολογικών παθήσεων που προδιαθέτουν σε ουρολοιμώξεις. Στη συνέχεια γίνονται ειδικές εξετάσεις ούρων, οι οποίες περιλαμβάνουν γενική εξέταση και καλλιέργεια ούρων.
Ο περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος μόνο σε περιπτώσεις υποτροπών και περιλαμβάνει ακτινογραφία Ν.Ο.Κ., υπερηχογράφημα νεφρών-κύστεως και αν χρειασθεί συμπληρώνεται με ενδοφλέβια πυελογραφία, αξονική ουρογραφία και κυστεοσκόπηση.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της οξείας κυστίτιδας στηρίζεται στη χορήγηση των κατάλληλων αντιμικροβιακών φαρμάκων με βάση την καλλιέργεια ούρων και το αντιβιόγραμμα. Σχεδόν κάθε αντιμικροβιακό φάρμακο είναι κατάλληλο όταν πρόκειται για πρώτο επεισόδιο κυστίτιδας σε μη νοσηλευόμενη ασθενή.
Συνήθως χορηγούνται:

  • η φωσφομυκίνη
  • η νιτροφουραντοΐνη
  • η κοτριμοξαζόλη
  • οι φθοριοκινολόνες

Η φωσφομυκίνη χορηγείται εφάπαξ (3 gr).

H νιτροφουραντοΐνη (100 mg σε 2 δόσεις για 5 ημέρες) και η κοτριμοξαζόλη (σουλφαμεθοξαζόλη/τριμεθοτρίμη 800/160 mg, σε 2 δόσεις για 3 ημέρες) είναι κατάλληλες για βραχείας διάρκειας θεραπευτική αγωγή.

Οι φθοριοκινολόνες (σιπροφλοξασίνη, λεβοφλοξασίνη, προυλιφλοξασίνη) συνήθως χρησιμοποιούνται σε βαρύτερες περιπτώσεις με ανθεκτικούς μικροοργανισμούς σε σχήματα 3-7 ημερών.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΕΩΝ

• Να καταναλώνετε άφθονα υγρά, κυρίως νερό (8-10 ποτήρια την ημέρα) και χυμό μούρων (Cranberries).
• Μην αμελείτε να αδειάζετε την κύστη σας όποτε χρειάζεται, καθώς και μετά τη σεξουαλική επαφή.
• Να φροντίζετε σχολαστικά την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής με ένα καλό αντισηπτικό που δεν διαταράσσει το pΗ του κόλπου.
• Να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ.
• Να αποφεύγετε την εφαρμογή αντισυλληπτικού διαφράγματος, καθώς και την χρήση σπερματοκτόνων αλοιφών.
• Μην εκθέτετε την περιοχή του κόλπου σε υγρασία και σε μικρόβια (ιδρώτας, βρεγμένο μαγιό).
• Να αδειάζετε την κύστη, πριν από κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλεί πίεση στην ουρήθρα, π.χ. ποδηλασία, σεξ.
• Να πλένετε (και ο ερωτικός σας σύντροφος) τα γεννητικά όργανα πριν και μετά από τις σεξουαλικές δραστηριότητες.

Οξεία κυστίτιδα

Οι ουρολοιμώξεις είναι ο δεύτερος πιο συχνός τύπος λοιμώξεων στον άνθρωπο. Αφορούν και τα δύο φύλα και εμφανίζονται σε όλες τις ηλικίες. Στη μεγάλη πλειοψηφία ο υπεύθυνος μικροοργανισμός είναι το κολοβακτηρίδιο (e.coli).

Μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

Η μη γονοκοκκική ουρηθρίτιδα (non-gonococcal urethritis, N.G.U.) αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα στον ανδρικό πληθυσμό. Σήμερα, σε πολλά μέρη του κόσμου αποτελεί το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ταλαιπωρεί συχνά τους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω ατελούς διάγνωσης και θεραπείας. Μέχρι τώρα, σαν κυριότερα υπεύθυνα αίτια για την πρόκληση της NGU, έχουν αναγνωρισθεί καταρχήν το Chlamydia

Γονοκοκκική ουρηθρίτιδα

Οι γονοκοκκικές λοιμώξεις και ειδικότερα η γονοκοκκική ουρηθρίτιδα, κοινώς βλεννόρροια, είναι νόσος που απασχόλησε τον άνθρωπο από τις αρχές της ιστορίας του, έχοντας αναγνωριστεί στους αρχαίους Κινέζους, Γιαπωνέζους, Αιγυπτίους, Ρωμαίους, στην αρχαία Ελληνική κοινωνία και στην Παλαιά Διαθήκη. Η Ν.gonorrhoeae καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά το 1882 από τον Bumm. Η πρώτη αποτελεσματική θεραπεία, υπό την

Κλείστε ένα ραντεβού με τον Γιατρό

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζι σας

Ωράριο Ιατρείου Αθήνας

Λ.Κηφισίας 102 - Αθήνα
Tηλ: 210 7222942
Κιν: 6980388332
fax: 210 7222953

Δευτέρα - Πέμπτη: 16.00 - 21.00
Σάββατο: 09.00 - 13.00

Ωράριο Ιατρείου Τρίπολης

Κ.Παλαιολόγου 7 - Τρίπολη
Tηλ: 2710 223202
Κιν: 6983488485
fax: 2710 223202

Δευτέρα: 19.00 - 21.00
Τρίτη: 09.00 - 14.00
Παρασκευή: 16.00 - 21.00